Leven met dialyse

Zoveel mogelijk het gewone leven laten doorgaan

Er zijn in Nederland zo’n 60 duizend mensen met een lichtere of zwaardere vorm van nierschade. Op termijn raken velen daarvan aangewezen op een dialysebehandeling. Wat betekent dat? Hoe werkt zo’n dialyse en hoe ziet het dagelijkse leven er dan uit? Hieronder leest u precies hoe Diapriva probeert uw leven zo aangenaam mogelijk te houden en probeert in te passen in het leven dat u gewend bent.

Voor de dialyse

Als je nierfunctie beneden de tien procent komt, dan moeten je nieren geholpen worden. Dialyse kan er dan voor zorgen dat je met je leven verder kan gaan. Er zijn dan drie mogelijkheden: hemodialyse, buikdialyse of transplantatie. Ongeveer de helft van de dialysepatiënten staan op de wachtlijst voor transplantatie. De wachttijd daarvoor is tussen de vier en vijf  jaar. Tot die tijd is er hemodialyse, die plaatsvindt bij een centrum als Diapriva, en er is buikdialyse, die u zelf thuis uitvoert. Sommige patiënten blijven aangewezen op dialyse. In uitzonderlijke  gevallen, waarbij gekozen wordt voor de kwaliteit van het leven, wordt er gestopt met dialyse. In dat geval wordt u op de meest waardige manier begeleid. Bijvoorbeeld met het weghalen van vocht en met andere begeleiding.

Hemodialyse

Bij blijvende nierklachten verwijst de nefroloog (de nierarts, de internist die gespecialiseerd is in nieren) vaak door voor hemodialyse bij een centrum zoals Diapriva. Hierbij wordt bloed gefilterd door een kunstnier. Patiënten die wij mogen verwelkomen, leiden we eerst rond en vervolgens bekijken we welke dialyseschema het beste zou passen bij de patiënt. Dat nemen we zeer serieus. Als u drie keer in de week zo’n vier a vijf uur aan een apparaat ligt, grijpt dat behoorlijk in op uw leven. Gezocht wordt naar de manier waarop uw leven zo gewoon mogelijk door kan gaan. Vaak doen we dat in samenwerking met maatschappelijk werk.

Starten van de behandeling

Bij een behandeling hier worden vooraf veel praktische zaken geregeld. Bijvoorbeeld het vervoer. Sommige patiënten komen met eigen vervoer, maar in de meeste gevallen is de taxi de beste uitkomst. Het secretariaat neemt dan contact op met de  ziektekostenverzekeraar die voor u een taxi regeld. Ook de rest wordt verzorgd. Zeker de eerste paar keren lijkt de behandeling ingewikkeld. U krijgt te maken met een uitgebalanceerde medicatie, met machines die u niet kent en met een computersysteem die uw behandeling analyseert. Plezierig is dan dat u uw eigen nefroloog regelmatig op zaal tegenkomt. Deze arts zorgt er, naast de verpleging, voor dat uw behandeling in goede banen wordt geleid.

Zorgcoördinator

Iedere patiënt die we hier ontvangen krijgt een eigen verpleegkundige die de eerste paar keer bij u komt zitten om te zorgen dat al uw vragen worden beantwoord. Deze verpleegkundige neemt ook een vragenlijst (anamnese) met u door. Hieruit volgt een plan van aanpak die precies is afgestemd op uw situatie. Dit zogenaamde verpleegplan houdt ook rekening met speciale diëten voor bijvoorbeeld diabetes patiënten. U kunt bij alles meekijken en zo zelf een oogje in het zeil houden. Ook familieleden kunnen dat. Tenminste, als u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

De feitelijke dialyse

Bij een dialyse wordt 250 a 400 ml bloed per minuut gezuiverd. Dat gaat dus heel snel. Dat kan allemaal door het aanbrengen van een zogenaamde shunt. Een normaal bloedvat is hiervoor ongeschikt omdat deze snel beschadigd raakt. Ook is een normaal bloedvat te klein waardoor er te weinig bloed doorheen kan stromen. Een shunt maakt het mogelijk een dialysemachine aan te sluiten op de bloedbaan van de patiënt waardoor er in ca. vier uur zo’n veertig a zestig liter bloed doorheen kan stromen. Onze verpleegkundigen zijn zeer bedreven in het aanprikken van zo’n shunt waardoor u er nauwelijks last van heeft. Sommige patiënten moeten zich over hun angst voor naalden heen zetten, maar de wetenschap dat de shunt een levenslijn is, helpt die angst te overkomen.

Tijdens de dialyse

Het centrum staat open voor alle vrienden en familie die u graag wilt ontvangen tijdens de behandeling. Dat maakt de behandeling vaak wat gezelliger. Elke week zit u immers een paar keer een paar uur lang in een comfortabele stoel waarin u kunt slapen, lezen, televisie kijken of radio luisteren, bellen en internetten of bijvoorbeeld uw werk doornemen. Tussendoor krijgt u twee keer iets te drinken of te eten. Dat kan een snack zijn, brood of een warme maaltijd. Onze keukenassistenten maken iets klaar dat geheel past bij uw verpleegplan.

De dagelijkse gang

Elke behandeling begint met het wegen waarbij u gebruik maakt van uw eigen sleutel. Op deze sleutel, een soort geheugenstick, staat u persoonlijke identificatie, waardoor de computer weet wie waar zit. Vervolgens gaat u naar uw eigen locker waar u uw eigen deken, sloffen, klemmetjes etc. in kunt leggen. Vervolgens neemt u plaats in de wachtkamer waar vandaan u dan wordt opgehaald als uw stoel op zaal gereed is. Als u op uw stoel zit, sluit een verpleegkundige u aan en wordt de dialyse machine ingesteld op het voor u uitgewerkte behandelplan.  Door een andere verpleegkundige wordt een tweede controle uitgevoerd zodat eventuele fouten gelijk gecorrigeerd kunnen worden. Daarna begint de dialyse. Als die vervolgens klaar is, worden de naalden eruit gehaald en moet de shunt een paar minuutjes afgedrukt worden tot het bloeden is gestopt. Daarna wordt de bloeddruk gemeten en wandelt u naar de weegschaal om te kijken of het streefgewicht is gehaald. Dan is het klaar en is het wachten op de taxi. Direct na de dialyse voelt u zich vaak nog wel wat moe, maar de volgende dag bent u meestal helemaal opgefrist.

Dag of nachtdialyse?

Veel mensen vinden het fijn om in hun eigen bed te slapen. Voor veel anderen, vooral patiënten die overdag werken, is de nachtdialyse vaak een uitkomst. ’s Avonds tussen negen en twaalf uur wordt u dan aangesloten en de volgende dag, tussen vijf en acht uur, wordt u weer afgesloten. In de tussentijd kunt u lekker slapen. De nachtdialyse gaat wat geleidelijker dan de dagdialyse waardoor de patiënt zich vaak overdag gelijk al wat frisser voelt. Zeker als u in de tussentijd goed geslapen heeft. U heeft een eigen kamer met voor elke patiënt schone lakens, een eigen wc, douche, televisie en internetaansluiting. Het licht kan uit wanneer u wilt. Er vindt ’s nachts geen bloeddrukcontrole plaats en de controlepost is centraal. In deze controlepost zitten de verpleegkundigen die de dialysemachines op afstand bewaken. Er is geen cameratoezicht en dus alle privacy die u wenst. Voor uitgebreide informatie zie het Document Nachtdialyse bij Diapriva.

HDF Online

De laatste tijd wordt er door veel artsen een nieuwe behandeling toegepast, de zogenaamde NachtHD behandeling. Patiënten met onrustbenen of andere complicaties kunnen geholpen zijn met deze relatief nieuwe behandeling. Bij Diapriva is deze behandeling mogelijk.

In het buitenland

Er is veel mogelijk om uw gevoel voor vrijheid zo groot mogelijk te maken. We kijken met u mee waar u dialyse in het buitenland kunt uitvoeren als u met vakantie wilt gaan. En voor een langdurige verblijf in bijvoorbeeld Suriname zijn er ook allerlei mogelijkheden. Als de patiënt medisch stabiel is, is er veel mogelijk.

Menu